Det bør du vide om bilens speedometer

Har du lige købt din allerførste bil? Uanset om det er en ny bil eller en brugt bil Silkeborg, så er der noget, du bør vide om bilens speedometer. En bils speedometer viser nemlig ikke den helt præcise fart, du kører med.

Bliv ikke forvirret over din fart

Du vil se, at din bils speedometer ikke viser den nøjagtige fart, hvis du kører forbi en fartmåler, eller hvis du har en GPS i bilen. Det kan naturligvis godt være en smule forvirrende. For hvor hurtigt kører du så? 

En GPS viser din fart i realtid, mens en fartmåler viser din reelle fart. Det er altså din GPS eller fartmåleren, der har ret i forhold til din fart. Speedometret viser altid, at du kører hurtigere, end du gør. 

Bilproducenterne følger bare reglerne

Bilproducenterne snyder dig ikke, da de blot følger EU’s regler på området. Reglerne siger, at det er fuldt ud lovligt, at speedometre viser op til 10 % forkert. Dog kan det variere fra bilmodel til bilmodel, om der er tale om 10 % eller mindre.

Heldigvis for dig viser en bils speedometer altid, at du kører hurtigere, end du reelt gør. Der er altså ingen fare for, at du får en fartbøde på grund af dette. Det ville også være noget værre rod, hvis en masse bilister fik fartbøder, fordi deres bils speedometer viste en lavere fart end den reelle fart. 

En af grundene, til at bilproducenterne kalibrerer et speedometer til at vise en højere hastighed, er, at de skal tage hensyn til forskellige ting. Disse ting er blandt andet dækslid, og at der kommer andre hjul på bilen.